11.3.14

Μέσα γκλάμουρ και βραβεία, έξω φτώχεια και ανεργία


αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών
 
Οι απλήρωτοι των Metropolis ξαναπάνε… Eurovision, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον καταδικασμένο για χρέη πρώην εργοδότη τους Ανδρέα Κουρή, που συνεχίζει να κάνει χρυσές μπίζνες με το Δημόσιο – Ποια αφεντικά των ΜΜΕ έχουν προσχωρήσει στο κίνημα «Δεν πληρώνω»
Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 
 
Δύο χρόνια τώρα αγωνίζονται οι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis, για να λάβουν όσα τους οφείλονται σε μισθούς και αποζημιώσεις από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή, ιδιοκτήτη του ομίλου Mad. Το Mad συνδιοργανώνει για δεύτερη φορά την ελληνική αποστολή της Eurovision, με απευθείας ανάθεση πέρυσι από την ΕΡΤ και φέτος από το κρατικό μόρφωμα της ΔΤ. O 39χρονος σήμερα επιχειρηματίας, γιος του Μάκη Κουρή, αγόρασε το 2010 την κερδοφόρα ως τότε αλυσίδα δισκοπωλείων Μetropolis και μέσα σε δύο χρόνια τη βούλιαξε, απολύοντας 180 εργαζόμενους και βάζοντας λουκέτο σε 13 καταστήματα. Σχεδόν οι μισοί παραμένουν απλήρωτοι, διεκδικώντας συνολικά περισσότερα από 600.000 ευρώ. Ο Ανδρέας Κουρής είναι υπόδικος για χρέη 1,4 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, για εργοδοτικές εισφορές και ΦΠΑ για το Metropolis, για τα οποία έχει συλληφθεί και φυλακιστεί προσωρινά. 
Το δικαστήριο, εκτός από τις αποζημιώσεις, έχει αναγνωρίσει τις ατομικές ευθύνες του Α. Κουρή έναντι των εργαζομένων ως νομίμου εκπροσώπου της Μετρόπολις ΑΕΕ, επιτρέποντας σε όσους τον μήνυσαν να προχωρήσουν σε κατάσχεση της προσωπικής του περιουσίας, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νόμιμες διεκδικήσεις τους. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτόδικη απόφαση, καθώς ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση να προχωρήσουν σε κατάσχεση προσωπικών περιουσιών εργοδοτών που ισχυρίζονται ότι «δεν έχουν», ενώ διάγουν πολυτελή βίο εις βάρος απλήρωτων και απολυμένων.
Μηνύσεις 
Ο Α. Κουρής αντέδρασε μηνύοντας τους 12 απολυμένους και έναν μάρτυρα, κατηγορώντας τους για συκοφαντική δυσφήμηση για όσα του καταμαρτυρούν στην αγωγή τους, με βάση την οποία έχει ήδη καταδικαστεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στις τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, ούτε καν στα δικαστήρια. Την απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα των απολυμένων των Metropolis κατήγγειλαν με ψηφίσματα συμπαράστασης δεκάδες σωματεία.
Το κράτος δεν έχει πρόβλημα να κάνει μπίζνες με τον υπόδικο επιχειρηματία, ευνοώντας τον με χορηγίες (ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), αναθέσεις διοργανώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση της Εurovision, που του ανατέθηκε και φέτος με αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας απολογισμός για την περσινή Eurovision.
Φέτος, για δεύτερη φορά, οι απλήρωτοι των Μetropolis «Πάνε Eurovision» και δίνουν ραντεβού αύριο στις 7.30 μ.μ. έξω από το Acro Music Hall στο Γκάζι (Ιερά Οδός 1-13), όπου διεξάγεται ο ελληνικός τελικός ως «Εuro Song – A Mad Show». Στη συγκέντρωση συμμετέχουν εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς, που όλο αυτό το διάστημα στέκονται έμπρακτα στο πλευρό των απολυμένων στα Metropolis, όπως εκείνοι στηρίζουν αντίστοιχους αγώνες
 
«ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι «μπαταχτσήδες» των ΜΜΕ
Κόμμα «Δεν πληρώνω» έχουν συστήσει οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους και εγκλωβισμένους σε επιχειρήσεις που, είτε έκλεισαν οριστικά είτε καρκινοβατούν, χρωστώντας μισθούς μηνών και ξεγελώντας τους εναπομείναντες εργαζόμενους με «έναντι». Εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και νομικά παραθυράκια που τους επιτρέπουν να ξανανοίγουν επιχειρήσεις με παρένθετες εταιρείες, οι «μπαταχτσήδες» των ΜΜΕ εφαρμόζουν παρόμοιες παρελκυστικές μεθόδους με τους συναδέλφους τους άλλων κλάδων, διαπρέποντας στο «διαίρει και βασίλευε», εναλλάσσοντας το μαστίγιο της ανεργίας με το καρότο των υποσχέσεων.


ΑΛΤΕΡ (Koυρής-Γιαννίκος): Απλήρωτοι πάνω από τρία χρόνια παραμένουν οι περίπου 650 εργαζόμενοι του Αλτερ, που στα τέλη του 2011 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, αφού οι συν-ιδιοκτήτες του ομίλου Γ. Κουρής και K. Γιαννίκος τούς χρωστούσαν μισθούς ενός χρόνου, σχεδόν 9 εκατομμύρια. Ο πολύμηνος αγώνας τους, με κατάληψη του στούντιο και εκπομπές από τη συχνότητα του καναλιού, συγκέντρωσε μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης, ενώ έχουν κερδίσει ήδη δικαστικές αποφάσεις. Δεκτή έγινε φέτος το φθινόπωρο η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλαν περίπου 200 εργαζόμενοι. Ο Κ. Γιαννίκος παραμένει προφυλακισμένος για χρέη στο Δημόσιο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου ένα μήνα παρέμειναν στη φυλακή οι Γιώργος και Αντρέας Κουρής για χρέη στο Δημόσιο 1,4 εκατ. ευρώ.
«Απογευματινή» (Κ. Σαραντόπουλος): 130 είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή» που κατέβασε ρολά τον Οκτώβριο του 2010, ενώ ήδη χρωστούσε μισθούς 4 μηνών. Έκτοτε οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια, που απέρριψαν τρεις φορές τις αιτήσεις του ιδιοκτήτη Κ. Σαραντόπουλου για πτώχευση, κρίνοντας ότι έγινε με δόλιες προθέσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καταθέτοντας στοιχεία για ύποπτες εκροές χρημάτων από τα ταμεία της «Απογευματινής» και μετακινήσεις ποσών μεταξύ offshore και στελεχών της διοίκησης, από τα οποία προκύπτει ότι έσοδα της εφημερίδας κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου.


«Ελευθεροτυπία» (Χ.Κ. Τεγόπουλος): Απλήρωτοι και χωρίς αποζημίωση παραμένουν από τον Ιούλιο του 2011 οι περίπου 850 εργαζόμενοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος, που σταμάτησε να εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Από τότε η εταιρεία υπέβαλε ανεπιτυχώς αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ στους απολυμένους πλέον εργαζόμενους. Τον Ιανουάριο του 2012 η «Ελευθεροτυπία» επανεκδόθηκε μέσω της παρένθετης εταιρείας «Τρίτη Οψη» του δικηγόρου Χ. Οικονομόπουλου, με περίπου 160 άτομα προσωπικό, στους οποίους οφείλονται εκ νέου δεδουλευμένα. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος οφείλει σε εργαζόμενους, πιστωτές και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 20 εκατ. ευρώ.


Liberis Publications S.A.: 200 εργαζόμενους πέταξε στον δρόμο τον Νοέμβριο του 21012 ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης, βάζοντας αιφνιδιαστικά λουκέτο σε 15 περιοδικά και 2 ραδιόφωνα, ενώ είχε ήδη προβεί σε μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Ο Λυμπέρης είχε ήδη μεταβιβάσει τίτλους σε ανύποπτο διάστημα σε άλλη εταιρεία, ενώ μόνο στο Ταμείο των δημοσιογράφων οφείλει 10 εκατομμύρια ευρώ, από μη καταβολή αγγελιόσημου.


Imaco (Π. Kωστόπουλος): Λουκέτο έβαλε τον Φεβρουάριο του 2012 ο όμιλος Imaco του Π. Κωστόπουλου, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2011 είχε σταματήσει να πληρώνει τους εργαζόμενους και έκλεινε περιοδικά. Οπως καταγγέλλουν όσοι απολύθηκαν (με δική τους αίτηση), τους οφείλονται περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, εκκρεμούν αγωγές εναντίον του εκδότη, ενώ έχει γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλαν οι ίδιοι. Ενώ έχουν μεταβιβαστεί οι περισσότεροι τίτλοι των περιοδικών, δεν καταβλήθηκαν χρήματα στους εργαζόμενους. Τον Νοέμβριο ο Π. Κωστόπουλος συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο ύψους 400.000 ευρώ.
«Κέρδος» (Θ. Λιακουνάκος): Μισθούς από τον Απρίλιο του 2013 και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών οφείλει ο Θ. Λιακουνάκος, της εφημερίδας «Κέρδος», στους εργαζόμενους, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ διεκδικούν επίσης επιστροφή χρημάτων από παράνομες μονομερείς μειώσεις στους μισθούς τους. Οπως καταγγέλλουν, ο Θ. Λιακουνάκος εξακολουθεί να διάγει πολυτελή βίο και να εισπράττει χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο, αφήνοντάς τους απλήρωτους. Το όνομα του εκδότη εμπλέκεται στο σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα από τις καταθέσεις του Α. Κάντα, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
«Εξπρές» (Κ. Καλοφωλιάς): Μισθούς δύο ετών κατά μέσο όρο οφείλει ο Κ. Καλοφωλιάς στους εργαζόμενους, ενώ η εφημερίδα «Εξπρές» σταμάτησε να εκδίδεται τον Ιούλιο του 2013. Συνολικά καταγγέλλεται ότι οφείλονται δεδουλευμένα 2 εκατ. ευρώ, 9 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 9 εκατ. στην εφορία.
«Ισοτιμία» – «Παρασκευή και 13» – «Αποκαλύψεις»: Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε πολλές μικρές εφημερίδες που έβαλαν λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σ. Κοτρώτσου των «Αποκαλύψεων», που έκλεισε την εφημερίδα τον Απρίλιο του 2011 χρωστώντας ήδη εφτά μηνών μισθούς σε περίπου 60 εργαζόμενους που δεν έχει αποζημιώσει ως σήμερα. Συνέχισε την καριέρα του πρώτα στο «Real» και πλέον στο «Action 24», ενώ, όπως διαφημίζει, είναι ιδιοκτήτης ιστοσελίδων με μικρή επισκεψιμότητα αλλά γενναιόδωρη κρατική διαφήμιση.
«Επενδυτής»: Απλήρωτοι από τον Αύγουστο παραμένουν οι περίπου 70 εργαζόμενοι στον «Επενδυτή», που έχουν προχωρήσει σε επίσχεση από τον Ιανουάριο, μετά το εταιρικό διαζύγιο των δύο πρώην συν-ιδιοκτητών «Ελεύθερου Τύπου» και «Επενδυτή», Μπενέκου – Σκαναβή.
ΕΡΤ: Εκκρεμότητες υπάρχουν στις αποζημιώσεις τουλάχιστον 1.000 από τους 2.500 απολυμένους της ΕΡΤ, ενώ σε όλους οφείλεται η άδεια του καλοκαιριού και δεδουλευμένα από τις λεγόμενες «πρόσθετες» αποδοχές (υπερωρίες, νυχτερινά κ.λπ.) και το επίδομα άδειας.
Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»: Απλήρωτοι τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι στον «Αγγελιοφόρο» της Θεσσαλονίκης, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις.
 
Τα τρικ των εργοδοτών
1. «Βάλτε πλάτη»: Απολύσεις και περικοπές με πρόσχημα τη σωτηρία της επιχείρησης είναι το πρώτο βήμα πριν από το λουκέτο. Εφαρμόστηκε με επιτυχία σε αρκετά ΜΜΕ (Λυμπέρης, Κωστόπουλος), αναβάλλοντας απλώς για λίγους μήνες το κλείσιμο.
2. «Ε-ε-έρχεται ο επενδυτής»: Μαζί με τις καθυστερήσεις μισθών έρχονται οι πρώτες υποσχέσεις. Είτε με τη μορφή ενός δανείου είτε ενός επενδυτή που θα σώσει το καράβι από το ναυάγιο, είναι το αμέσως επόμενο βήμα για να πεισθούν οι απλήρωτοι είτε να συνεχίσουν να δουλεύουν είτε να μην κάνουν αγωγές.
3. Οι «καλοί» και οι «κακοί»: Ο διχασμός μεταξύ εργαζομένων είναι παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος με μόνο κερδισμένο τον εργοδότη.
4. Η «καλή» και η «κακή» επιχείρηση: Το εγχείρημα «βουλιάζω τη χρεωμένη επιχείρηση, για να ανοίξω άλλη με νέο όνομα ή παρένθετο ιδιοκτήτη» έχει δοκιμαστεί άλλοτε ανεπιτυχώς (υπόθεση Σαραντόπουλου, του οποίου η αίτηση πτώχευσης απορρίφθηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήθελε να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους και να ξανανοίξει την εφημερίδα με άλλο μανδύα) άλλοτε με πρόσκαιρη επιτυχία.
5. Δικαστικός λαβύρινθος: Ενώ πολλοί εργαζόμενοι κερδίζουν δικαστικές μάχες, σπάνια καταφέρνουν να εισπράξουν αφού οι εργοδότες ισχυρίζονται αδυναμία πληρωμής, οχυρωμένοι πίσω από τη νομοθεσία για τις Α.Ε., ενώ συνήθως διασφαλίζουν την προσωπική τους περιουσία. Δρόμο προς τη διεκδίκηση προσωπικών περιουσιών των ιδιοκτητών ανοίγει η δικαστική απόφαση υπέρ των απολυμένων του Metropolis.

από Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου