16.2.14

Η ελεύθερη και τεκμηριωμένη ενημέρωση δεν διατάσσεται, δεν φιμώνεται, δεν καταστρατηγείται


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την πρόσφατη πρωτοφανή εισαγγελική παραγγελία – με την οποία «διατάσσεται» η συνάδελφος δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου, να «κατεβάσει» από ειδησεογραφικό – ενημερωτικό μπλογκ την ανάρτηση είδησης στρατιωτικού ενδιαφέροντος, καταδικάζει για άλλη μια φορά τις προσπάθειες λογοκρισίας, χειραγώγησης και φίμωσης του Τύπου από τη συγκυβέρνηση των μνημονίων.
Συγκεκριμένα, η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με αντικείμενο τη διαρροή «στρατιωτικών μυστικών» σε δημοσίευμα της συναδέλφου στην ενημερωτική σελίδα peiratikoreportaz. blogspot.gr, το οποίο αφορά στη φύλαξη ευαίσθητων στόχων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας
Σημειώνουμε ότι η γενική αναφορά της Πόπης Χριστοδουλίδου στη φύλαξη ευαίσθητων στόχων και η παραπομπή στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο προβλέπει τις αρμοδιότητες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος, καθώς και ο σχολιασμός αυτής της πρακτικής, την κατέστησε «ύποπτη» τέλεσης ποινικών αδικημάτων – και δη στρατιωτικών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, μάλιστα, της κατέστη σαφές ότι θα επακολουθήσει η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή της στα ποινικά δικαστήρια.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η γραμμή ολοκληρωτικού αυταρχισμού, ασφυκτικού ελέγχου και καταστολής κάθε ανεξάρτητης φωνής από το κράτος, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, που επιχειρεί να επιβάλει ως μόνιμο «έκτακτο καθεστώς» η συγκυβέρνηση.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, με αφορμή το πρωτοφανές αυτό κρούσμα λογοκρισίας του Τύπου,
• υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αδιαπραγμάτευτη θέση της για επιτακτική ανάγκη για προστασία της ανεξαρτησίας και ελευθερίας του Τύπου, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας.
• τονίζει πως η όποια έρευνα καταστρατηγεί και παραλύει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το καθήκον τους σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με τεκμηριωμένες αποκαλύψεις, δεν βασίζεται στις αρχές μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας
• δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της σε παρόμοιες πρακτικές αυταρχικής, δεσποτικής και αυθαίρετης διακυβέρνησης, στηρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ανεξάρτητη και αποκαλυπτική ενημέρωση.
• καλεί σε κοινό αγώνα τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ και όλα τα συνδικάτα για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.


από ΕΣΠΗΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου